A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оскільська громада
Харківська область, Ізюмський район

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ПРОВЕДЕННЯ ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ ЩОДО ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ, РЕОРГАНІЗАЦІЇ, ЛІКВІДАЦІЇ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ НА ТЕРИТОРІЇ ОСКІЛЬСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

Дата: 09.06.2021 09:20
Кількість переглядів: 574

Фото без опису

  1. Найменування організатора громадського обговорення — Оскільська сільська рада Ізюмського району Харківської області.
  2. Мета: врахування думки жителів Оскільської територіальної громади щодо перейменування, реорганізації, припинення діяльності (ліквідація) закладів загальної середньої освіти Оскільської сільської ради.

Запрошуємо вас долучитися до громадського обговорення стратегічних цілей розвитку освіти Оскільської сільської ради на 2021-2024 роки, перспективної, оптимальної, спроможної мережі закладів загальної середньої освіти Оскільської сільської ради на 2021-2024 роки.

Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 78 Господарського кодексу України, пункту 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій», постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів», Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій», Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», до Закону України “Про повну загальну середню освіту” від 18 березня 2020 року, не вживаються терміни «І ступінь» чи «І-ІІ», «І-ІІІ ступені». Натомість Закон містить терміни “початкова школа”, “гімназія”, “ліцей”. Зокрема Стаття 32 про «Утворення, реорганізація, ліквідація та перепрофілювання закладу загальної середньої освіти» говорить:

  1. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).
  2. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

Рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу), приймають районні, міські, сільські, селищні ради.

Рішення про утворення початкової школи як структурного підрозділу у складі гімназії, його реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймає (приймають) засновник (засновники) такого закладу освіти.

Під час утворення закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний враховувати вимоги ліцензійних умов провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти.

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту, відповідного рішення засновника.

Стаття 35. Типи закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти:

  1. Здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують:

початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;

гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;

ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

Конституція України (ст. 143)

  • Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.
  • Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26) «Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради». Закон України «Про освіту» набрав чинності 28 вересня 2017 року. Згідно з підпунктом 13 пункту 3 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону переоформлення установчих документів закладів освіти з метою приведення їх у відповідність із Законом здійснюється протягом п’яти років з дня набрання чинності Законом. Відповідно до пункту 5 цього ж розділу Закону засновникам закладів освіти рекомендовано протягом п’яти років привести установчі документи закладів освіти у відповідність із Законом. Таким чином установчі документи, зокрема статути закладів загальної середньої освіти, мають бути переоформлені до 28 вересня 2022 року.

На території Оскільської територіальної громади функціонує 7 закладів загальної середньої освіти, у яких навчається 662 учнів:

– Вірнопільська гімназія Оскільської сільської ради Ізюмського району Харківської області (22 учні);

– Довгеньківська гімназія Оскільської сільської ради Ізюмського району Харківської області (45 учнів);

– Малокомишуваська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Оскільської сільської ради Ізюмського району Харківської області (56 учнів);

– Співаківська гімназія Оскільської сільської ради Ізюмського району Харківської області (45 учнів);

– Комунальний заклад «Опорна школа «Оскільський ліцей Оскільської сільської ради Ізюмського району Харківської області (206 учнів);

– Комунальний заклад «Капитолівський ліцей Оскільської сільської ради Ізюмського району Харківської області (144 учнів);

Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена на заробітну плату педагогічних працівників.

Вартість утримання одного учня в закладах загальної середньої освіти Оскільської сільської ради становить в середньому 28 тисяч грн. на рік.

Значна видаткова частина бюджету Оскільської громади використовується на забезпечення надання освітніх послуг. Школи з нижчою фактичною наповнюваністю класів у порівнянні з розрахунковою є найбільш затратними комунальними установами (у перерахунку на одного учня). На жаль, з кожним роком у нашій громаді, як і в Україні зокрема, зменшується народжуваність, відповідно зменшується кількість учнів, особливо 10-11 класів. Середня наповнюваність класів у закладах освіти Оскільської територіальної громади становить – 12,7 учнів, у Малокомишуваській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів – 6 учнів, у Вірнопільській гімназії – 3,7 учня. Вірнопільська гімназія є найбільш затратним закладом освіти серед інших. Відповідно до Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2015р. №6 зі змінами та доповненнями: «За рахунок субвенції не здійснюється з 01 вересня 2016 року фінансування закладів загальної середньої освіти, кількість учнів у яких становить менше 25 осіб». Створення єдиного закладу загальної середньої освіти дасть позитивні результати, оскільки це і об’єднання навчальної бази, оновлення педагогічного колективу та формування нового учнівського соціуму через групування учнів з високим рівнем знань в одному закладі.

Заходи з оптимізації шкільної мережі планується провести з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців. Дія прийнятого рішення поширюватиметься на учнів та їх батьків.

Створення об’єднаної громади надало жителям наших сіл широкі можливості для формування своєї унікальної та ефективної системи управління освітньою сферою, яка в кінцевому рахунку допоможе підвищити якість освітніх послуг і заощадити кошти громади.

На сьогодні єдиним оптимальним вирішенням проблеми малокомплектності Малокомишуваської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів є реорганізація даного закладу у Малокомишуваську гімназію та припинення діяльності (ліквідація) Вірнопільської гімназії. Учнів Вірнопільської гімназії планується підвозити до Малокомишуваської гімназії шкільним автобусом. Вивчається питання працевлаштування вчителів в закладах освіти громади.

Проаналізувавши перспективне планування спроможної освітньої мережі на території Оскільської сільської ради, кадрове забезпечення, матеріально-технічну базу, відповідно до рішення виконкому Оскільської сільської ради від 08.06.2021 №03 «Про проведення громадського обговорення стратегічних цілей розвитку освіти Оскільської сільської ради на 2021-2024 роки, перспективної, оптимальної, спроможної мережі закладів загальної середньої освіти Оскільської сільської ради на 2021-2024 роки», виносимо на громадське обговорення наступні питання:

1.Відповідно до вищезазначених Законів та Постанов провести переоформлення найменувань та реорганізацію закладів освіти, засновником яких є Оскільська сільська рада, наступним чином:

1.1. Перепрофілювати (змінити тип) та змінити найменування юридичної особи Малокомишуваської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Оскільської сільської ради Ізюмського району Харківської області на Малокомишуваську гімназію Оскільської сільської ради Ізюмського району Харківської області з 01 вересня 2021 року;

1.2. Вірнопільську гімназію Оскільської сільської ради ліквідувати з 01 вересня 2021 року.

Формат проведення громадського обговорення, у зв’язку з дією постанови Кабінету Міністрів України “Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” від 09 грудня 2020 р. № 1236 (зі змінами) та забороною масових зібрань, пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: вул Слобідська, 49, с.Оскіл.

Крім того, із дотриманням усіх заходів безпеки публічне громадське обговорення передбачатиме проведення на базі закладів середньої освіти:

  • конференцій, форумів, громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю за окремим планом, поданим керівниками закладів.

До участі в обговоренні запрошуються всі мешканці Оскільської територіальної громади.

  1. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Саратова Вікторія Олександрівна, головний спеціаліст ВІДДІЛУ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ, 063 127 07 41
  2. Свої зауваження та пропозиції просимо подавати з 09 червня 2021 року по 09 липня 2021 року на поштову адресу: вул.Слобідська, 49 с.Оскіл та електронну адресу: vo_oskil2018@ukr.net .

5. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Оскільської сільської ради проєкт рішення ,проєкт рішення


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь