A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оскільська громада
Харківська область, Ізюмський район

Матвій, відьма і 15000 гривень: школяр із Ізюмщини переміг на міжнародному кінофестивалі

Дата: 17.06.2021 09:45
Кількість переглядів: 3192

Робота 12-річного Матвія Глазунова із села Шпаківка Харківської області перемогла на міжнародному кінофестивалі «Чілдрен Кінофест».

В Україні завершився 8-й фестиваль мистецтва кіно для дітей та підлітків «Чілдрен Кінофест». Цього року він уперше відбувся у змішаному форматі. Кінотеатральні покази у 23 містах відвідало майже 17 тисяч глядачів. Онлайн-програму переглянули понад 8 тисяч глядачів. Переможців оголосили 6 червня під час онлайн-церемонії закриття.

Своє визнання отримав і дебютант конкурсу 12-річний Матвій Глазунов з невеликого села Шпаківка Оскільської громади. Його робота «Мелісса» стала найкращим українським дитячим фільмом року та отримала нагороду в розмірі 15000 гривень.

Сам навчився знімати

Близько року тому хлопець вирішив, що хоче взяти участь в якомусь кінематографічному конкурсі. Почав шукати в Інтернеті і відразу потрапив на сторінку «Чілдрен Кінофесту». Матвій каже, що на перемогу не сподівався, бо, по-перше, це його перший конкурс, а, по-друге, він самоук – знімати звої фільми вчився по роликах в Інтернеті.

– Я дивився багато короткометражних стрічок. Хотів сам створити свій фільм. Вирішив головною героїнею своєї роботи зробити відьму. Спочатку за моїм сценарієм вона була стара, але потім я вирішив зробити її молодшою, – розповідає «Слобідському краю» юний режисер. – Коли оголосили переможців, я спочатку не повірив. Чесно кажучи, був шокований. Ну, думав, може, щось візьму в розділі анімація. А вийшло так – узагалі взяв гран-прі.

Історія про добру відьму

«Мелісса» – це історія про добру відьму, яка пішла до лісу, щоб знайти інгредієнт (гриб) для свого зілля. Однак так захопилася процесом, що заблукала. А потім гриб допоміг їй знайти дорогу додому.

– У житті кожної людини час від часу виникають якісь труднощі. І розв’язання проблеми може бути доволі неочікуваним, – говорить Матвій про ідею, яку закладав у свій фільм.

На створення «Мелісси» пішло 10 місяців: сім місяців зайняла підготовка (сценарій, створення декорацій тощо) і три місяці – зйомка. До речі, знімав свою стрічку хлопець на смартфон. Замість професійного освітлення – три звичайні настільні лампи. Весь процес відбувався в кімнаті автора.

Родина Глазунових до Шпаківки переїхала у 2014 році з Авдіївки – змушені були тікати від війни. Матвій ходить до школи у Малій Комишувасі, що за 15 кілометрів від його дому.

– У нашому селі лише 10 будинків, і тільки в трьох з них живуть люди. Найближча школа за 15 кілометрів – щоб туди потрапити, Матвій щодня ходить 3 кілометри до траси, а там його підбирає шкільний автобус. Удома синові навіть ні з ким у футбол поганяти, тож він сам себе розважає. Щось придумає, а потім це робить, – розповідає батько переможця Олександр Глазунов. – У дитинстві син подивився мультфільм «Кароліна в країні кошмарів» і так захопився цим жанром. Передивився багато відео в Інтернеті, як здійснюється стоп-моушн анімація. І він загорівся ідеєю щось таке самому зробити.

Помічники

Матвій створює вовняну стоп-моушн анімацію. Мама навчила хлопця валяти з вовни. Відьма Мелісса та всі декорації до фільму зроблені з цього матеріалу. Робити декорації до анімації хлопцю допомагали його однокласники та однокласниці. Навіть розбишаки так захопилися процесом, що не могли відірватися.

А музику для «Мелісси» допомагав підбирати батько юного режисера.

– Я – музикант, намагався написати для його фільму музику. Але він майже всі мої пропозиції забракував. Я старався зробити щось грандіозне, а він сказав, що це занадто, і йому потрібна лише флейта та ударні, – з посмішкою згадує Олександр Глазунов.

Шлях до щастя

Окрім анімації, Матвій захоплюється фотографією. Любить фотографувати природу і радіє, що живе поблизу лісу. Також хлопець частий відвідувач різноманітних сайтів та форумів про анімацію, де він спілкується з іншими дітьми і дізнається про останні «фішки» цього жанру.

Перемога на «Чілдрен Кінофест» надихнула Матвія на подальшу роботу, він відправив кілька заявок на інші фестивалі, серед яких і Міжнародний дитячий медіафестиваль «Дитятко», що з 2009 року проходить у Харкові. Більшу частину виграшу за «Меліссу» автор планує витратити на наступну свою роботу.

– Більша частина грошей піде на підготовку до нового фільму: куплю світлодіодні лампи, багато вовни. Тож у новому фільмі буде ще більше декорацій, і його хронометраж буде довшим. Незабаром буду робити новий фільм. Історію про вівцю чи козла – ще до кінця не визначився. Тварина шукатиме свій шлях до щастя. А на залишок, мабуть, куплю собі новий одяг, – ділиться Матвій Глазунов.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь