A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оскільська громада
Харківська область, Ізюмський район

Інформація керівництва громади про життя Оскільської ТГ під час окупації.

Дата: 20.05.2022 13:40
Кількість переглядів: 620

Фото без опису

Інформація керівництва громади про життя Оскільської ТГ під час окупації.

 

-Жителі громади запитують, чи керівництво сільської ради самостійно прийняло рішення покинути Оскіл, чи була вказівка від обласного керівництва?

- Згідно з розпорядженням голови обласної військової адміністрації від 05.03.2022 № 11в/дск «Про дії сільських, селищних, міських голів, депутатів органів місцевого самоврядування, членів виконавчих комітетів, посадових осіб місцевого самоврядування при загрозі захоплення/ окупації території громади, захопленні адміністративних будівель», встановлено алгоритм дії сільського голови в разі окупації. Керівником районної військової адміністрації було визначено подальше місце перебування і режим роботи.

- Чи вдається вам тримати зв’язок з мешканцями громади?

- Окупантами пошкоджено або зруйновано обладнання для мобільного зв’язку, відомі факти про глушіння його, що унеможливлює продуктивний діалог з громадянами тимчасово окупованих населених пунктів. За найменшої нагоди появи зв’язку жителі відразу телефонують. В умовах сьогодення з місцевими мешканцями, які тимчасово виїхали на безпечні території, кожного дня розмовляємоє те. Жителі цікавляться про стан справ удома, про здоров’я рідних тощо. Користуючись різними засобами зв’язку, надаємо консультативну допомогу. На запит громадян видаємо відповідні довідки. Всі з нетерпінням чекають визволення населених пунктів громади від окупантів. Люди обурюються та засуджують дії місцевих зрадників.

- Тепер детальніше розкажіть про старостинські округи, які з них окуповані, де йдуть бойові дії? Які округи найбільше постраждали?

- Майже 90 % території Оскільської сільської ради знаходиться під тимчасовою окупацією. В деяких населених пунктах і зараз ідуть важкі бої, постійно здійснюються обстріли з різних видів зброї. Зараз неможливо реально оцінити обсяг руйнувань в окремих пунктах громади. Всім дісталось! Реальну картину ми побачимо після закінчення бойових дій, після перемоги. Хочеться тільки сказати, що в нас не залишилося жодної будівлі і території школи чи дитячого садка, які б не постраждали від вибухів та ганебних розкрадань окупантами. Навіть нову амбулаторію в Осколі, яку планувалося відкрити 1 березня 2022 року, вже частково зруйновано.

- Які правила чи порядки встановили військові рф на тимчасово окупованій території?

- На зайнятих територіях окупанти розшукують проукраїнських активістів, чиновників та учасників АТО/ООС. У деяких окупованих селах вони заборонили місцевим мешканцям навіть виходити на вулицю, ходити вулицями. На блокпостах чоловіків змушують роздягатися догола. Дуже багато випадків мародерства. Вороги розкрадають як приватне, так і комунальне майно. У школах знищували документи та викрадали комп’ютерну, мультимедійну техніку, інше майно. З амбулаторії вивезли медичні препарати та обладнання. Забирають легкові, вантажні автомобілі, сільськогосподарську техніку тощо.

- Як справи з газопостачанням, електрикою, водою?

- Понад два місяці на всій території сільської ради відсутні електропостачання, газопостачання, водопостачання, мобільний зв’язок та Інтернет. В умовах окупації та бойових дій немає можливості відновлення господарської діяльності, тож надання вказаних послуг неможливе.

- Чи є у вас інформація щодо колаборантів? Хто зі старост пішов на співпрацю з окупантами?

- Інформація різноманітна. Її дуже багато, але все це ще потрібно перевіряти. Не будемо робити поспішні висновки. Всьому свій час.

- З’явилась інформація, що бойовики вже призначили свого керівника громади. Вам відомі прізвища, це місцеві жителі?

- Так. Це, на жаль, правда. Нам відомо, що Валерій Ткач, до речі – кандидат на посаду Оскільського сільського голови у 2020 році, почав співпрацювати з окупантами та призначений керівником громади. Також відомі факти про співпрацю з окупантами інших місцевих мешканців, серед яких навіть є депутати сільської ради. Прізвищ називати не будемо. Після перемоги всі зрадники будуть відповідати перед Законом.

- Підопічних та персонал Оскільського психо-неврологічного інтернату вдалося евакуювати. А що сталося з приміщенням?

- Згідно з інформацією ЗСУ, комплекс будівель інтернату зруйнований.

– Скільки мешканців громади загинуло під час обстрілів та авіаударів, чи є реєстр загиблих?

- На даний час достовірної інформації в нас немає, бо не з усіма населеними пунктами громади є зв’язок, а бойові дії ще не скінчились. Нам відомо про 20 загиблих мешканців, з них троє дітей. Реєстр загиблих сільською радою ведеться.

- Яка ситуація з наданням гуманітарної та медичної допомоги мешканцям ТГ?

- Ситуація залишається вкрай важкою, бо майже 90 % території сільської ради залишається тимчасово окупованою. У підконтрольні населені пункти вдається завезти продукти харчування та медикаменти. Дякуємо всім за допомогу! Тим, хто ціною власного життя, ризикуючи, доставляє продукти харчування та медикаменти населенню. Хочеться також сказати, що ми ні про кого не забули, про кожен населений пункт пам’ятаємо і, якщо буде найменша нагода, будемо доставляти допомогу в кожне село громади, бо громада – велика сила, і доля кожного залежить від її народу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь