A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оскільська громада
Харківська область, Ізюмський район

Життя громади під час окупації російськими військами

Дата: 30.05.2022 13:54
Кількість переглядів: 639

Фото без опису

Оскільська ТГ  майже на 90% окупована російськими військами. Протягом трьох місяців на території громади відсутні електропостачання, газопостачання, водопостачання, мобільний зв'язок та інтернет.

У селі Оскіл, який є центром громади та головною садибою, окупанти призначили свого керівника - місцевого мешканця Валерія Ткача. Деякі жителі села теж вирішили співпрацювати з окупантами. Псевдовлада намагається провести перепис населення, начебто, для видачі гуманітарної допомоги. За попередніми підрахунками, у селі Оскіл залишилось близько тисячі дорослого населення та дітей

Колаборанти прагнуть відновити роботу лікарні, не забезпечивши її ліками та препаратами для надання медичної допомоги. «Новопризначений» директор школи невдало проводить агітаційну роботу серед вчителів, які залишились на території села, щодо проходження ними курсів російської мови для подальшого навчання за освітніми програмами рф.

Проводиться політика «обіцянок» стосовно виплат найбільш уразливим категоріям жителів громади російських пенсій, у розмірі 10 тисяч рублів. 

Село Оскіл потерпає від обстрілів російських військ. Частково зруйнована та пошкоджена інфраструктура: червона школа, СБК, нова амбулаторія, лікарня, адмінбудівля сільської ради, меморіальний комплекс загиблим воїнам Другої світової війни. Пошкоджені житлові будинки громадян. Відсутня будь - яка можливість виїхати на підконтрольну Україні територію. 

За час обстрілів російськими військами, в період з 24.02.22 по 25.05.2022,  в селі загинуло 8 громадян, з них - 2 дітей.

 

Ситуація в селах стабільно напружена.

 

Капитолівській старостинський округ (села Капитолівка, Діброва).

Ці села потрапили під окупацію рашистів. Згодом там призначили свого старосту. Дана особа разом із "освободітєлями" один раз на тиждень видають молоко та хліб жителям. Населення відчуває брак готівкових коштів.

У старостинському окрузі залишається велика потреба в продуктах харчування та ліках. Магазини, поштові відділення не працюють. У зв'язку із відсутністю мобільного покриття, достовірна інформація щодо перебування жителів на даній окупованій території обмежена.

 

 

Комарівстький старостинський округ (села Комарівка, Миколаївка)           з 03 березня 2022 року знаходиться під окупацією. На даний час на території округу російські війська відсутні, але знаходяться у сусідніх селах та здійснюють контроль за територією округу.

У селі Комарівка загарбники провели перепис населення, прикриваючись, як завжди, «забезпеченням» гуманітарною допомогою. Але з моменту окупації гуманітарна допомога ними не видавалась жодного разу. Люди самостійно здійснюють поїздки до міста Борова за продуктами харчування. Магазини в окрузі не працюють. Існує запит на ліки, продукти харчування, виплату пенсій.

25 травня 2022 року в селі Комарівка відбулися збори громадян. Ініціаторами зборів були самі жителі села. На зборах обрали осіб відповідальних за гуманітарну допомогу.

  На відміну від інших старостинських округів, в с.Комарівка наявне газопостачання.

  Адміністративні будівлі не пошкоджено, але майно, яке знаходилось в них, знищено та пограбовано.

  У цьому окрузі залишилось проживати майже все населення (близько 400 осіб) через неможливість евакуації. 

 

Заводський старостинський округ (села Заводи, Співаківка, Андріївка, Петропілля, Придонецьке) окупований російськими військами.

Із сіл Заводи, Петропілля, Андріївка та Придонецьке всіх жителів евакуйовано. Деякі громадяни переїхали до села Співаківка, де зараз перебуває близько 100 жителів.

Окупанти призначили свого старосту. Ним став один із місцевих жителів.

  До окупації даного округу, керівництвом ТГ неодноразово завозилась гуманітарна допомога. Наразі, завезти продукти харчування та лікарські препарати немає можливості, а потреба в них є.

У селі Заводи зруйнована вся інфраструктура та більшість житлових будинків. Під час обстрілів російськими військами, за період з 04.03.2022 по 25.05.2022 року, загинуло 8 мирних жителів, з них - 1 дитина.

 

Малокомишуваський старостинський округ (села Мала Комишуваха, Донецьке, Копанки, Семенівка, Сніжківка, Топольське, Шпаклівка, Сулигівка, Бражківка)                   

Із 04 березня 2022 року цей старостинський округ знаходиться під ворожими обстрілами. Окупанти постійно відкривали вогонь по мирному населенню, жителям доводилось ховатись в підвалах.

Через наступ окупантів, військовою адміністрацією Харківської області було прийнято рішення про евакуацію мирного населення. 17 березня 2022 року, силами ЗСУ, з даних населених пунктів, було евакуйовано жителів до міста Барвінкове, а з Барвінкового - до міст Кременчук та Полтава.  

На території старостинського округу залишилось близько 50 громадян. Вся інфраструктура зруйнована. 

За час бойових дій загинуло 8 мирних жителів.

 

Студенокський старостинський округ (села Студенток, Пасіка, Яремівка)      

З 27 березня 2022 року частину округу (село Яремівка, Пасіка) захоплено російськими військами. Майже всі жителі перебувають в селах (230 громадян). Дані населені пункти потребують гуманітарної допомоги. 

Село Студенок залишається підконтрольним ЗСУ, але постійно потерпає від обстрілів російських військ. В селі дуже багато зруйновано та пошкоджено житлових будинків. 

З квітня місяця, із зони можливого ураження, волонтерами, старостою та військовими проводиться евакуація жителів села. За даними, якими володіє сільська рада, в селі Студенок залишилось близько 40 осіб дорослого населення та дітей.

За період воєнних дій, з 27.03.2022 по 25.05.2022, у даному старостинському окрузі загинуло 4 особи, з них - 2 дитини. По селу Яремівка дані відсутні.

 

Довгеньківський (с. Довгеньке) та Вірнопільський (села Вірнопілля, Дмитрівна, Карнаухівка) старостинські округи повністю підконтрольні ЗСУ.

На даний час тут точаться бої.

Село Довгеньке, з березня місяця, знаходиться під авіаударами та артилерійськими обстрілами. Вся інфраструктура знищена. Через загрозу життю та здоровю, населення даного села виїхало.

Евакуація з Вірнопільського старостинського округу здійснювалась волонтерами, старостою та військовими. Багато жителів виїхали власним автотранспортом. 

На даний час в окрузі залишилось близько 10 громадян, які відмовились від евакуації. Вся інфраструктура знищена. За період бойових дій від рашистських обстрілів загинуло 4 особи.

 

Ворог чинить шалений спротив на всіх фронтах, проте ЗСУ знищують російських фашистів і наближають нашу перемогу. 

 

Оскільська ТГ була, є і буде Україною! Тримаймося, друзі. Слава Україні!

Слава ЗСУ!

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь