A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оскільська громада
Харківська область, Ізюмський район

Офіс першої леді, МОЗ та партнери запускають Національну програму психічного здоров’я та психосоціальної підтримки

Дата: 21.06.2022 16:36
Кількість переглядів: 1729


Вторгнення рф в Україну створило безліч нових викликів для всіх українців.
У МОЗ зазначили, що ці нові виклики не тільки стають на шляху до повноцінного життя, а й створюють перешкоди для реалізації потреб, які ще зовсім нещодавно здавалися базовими. Війна забирає життя і здоров’я, змушує людей залишати свої домівки, розлучає близьких. Практично все населення України живе в постійному стресі, переживає тривогу за своє життя та життя своїх близьких, не відчуває себе у безпеці, що в цілому має негативний вплив на психічне здоров’я. Крім постійної загрози фізичних травм під час війни, багато українців переживають травми психологічні.
«Поруч з тими жахливими наслідками війни, які є очевидними, є й ті, які проявляються та стають помітними не одразу. Але це не означає, що роботу з ними потрібно відкладати на потім. Війна з усіма її проявами – це надпотужний стрес, який може мати вплив на психіку людей і через кілька років після того, як бойові дії завершаться. Щоб потім не було занадто пізно, вже зараз потрібно турбуватися про психічне здоров’я населення», – прокоментували в МОЗ.
У час війни та після її закінчення увага до психічного здоров’я громадян повинна бути на особливо високому рівні, оскільки саме рівень психологічного благополуччя буде впливати на загальний стан здоров’я, економічне відновлення та добробут країни.
Щоб українці, які постраждали внаслідок дій агресора, отримали повноцінний і ефективний доступ до психологічної допомоги, перша леді Олена Зеленська ініціювала створення «Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки». Це органічне продовження ініціативи «Без бар’єрів», адже спрямована також і на ліквідацію будь-яких бар’єрів, спричинених наслідками війни для психічного здоров’я українців.
Програма, зокрема, передбачає:
- проведення експертного аудиту із залученням фахівців ВООЗ, на основі якого буде розроблена модель системи надання допомоги;
- напрацювання покрокового плану реалізації моделі після її обговорення з широким колом представників професійної спільноти, експертів, лідерів громадської думки;
- побудова системи навчання, сертифікації, моніторингу якості підготовки психологів, психотерапевтів, лікарів-психологів, які працюють у системі більшості міністерств;
- навчання сімейних лікарів, психологів, соціальних працівників, освітян швидких методик психологічної підтримки;
- створення реєстру фахівців і методик, систематизація даних, розробка моделі перенавчання й перепідготовки кадрів, системи їх залучення.
Для розробки та впровадження програми на державному рівні Кабінетом Міністрів України створено Міжвідомчу координаційну раду з метою налагодження взаємодії між міністерствами, які опікуються соціальними питаннями, справами ветеранів, силовими відомствами, і кожне з яких має власний набір ресурсів для психологічної допомоги. Міжсекторальна взаємодія допоможе підсилити одне одного.
Для ефективного створення та впровадження програми у Міністерстві охорони здоров’я України під головуванням Міністра Віктора Ляшка розпочав роботу Проєктний офіс зі створення національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. До проєктного офісу входять фахівці МОЗ, Державна установа «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров'я України», громадська організація «Безбар’єрність». Експертизу та підтримку у реалізації проєкту надає Всесвітня організація охорони здоров’я та глобальна Референтна група із Психічного здоров’я та психосоціальної підтримки Міжвідомчого постійного комітету.Основними завданнями Проєктного офісу є напрацювання необхідних рішень, взаємодія з міністерствами та з приватним сектором, міжнародними і громадськими організаціями, які працюють за напрямом психічного здоров'я.
Важливість об’єднання зусиль для подолання викликів, що постали через війну, у сфері психічного здоров’я українців є важливою умовою для досягнення мети проєкту, а саме – створення системи, яка готова реагувати на всі виклики та здатна надати допомогу всім, хто її потребує.
Тому, якщо ви бажаєте стати партнером проєкту, маєте ресурси та досвід, маєте бажання та знаєте як побудувати систему, зв’яжіться з контактною особою Проєктного офісу Яною Українською: psyproject.moz@gmail.com, +38-050-241-06-90.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь